Oral history project – Museum Veenendaal

Onder het kopje ‘Veense verhalen’ voert Museum Veenendaal in samenwerking met Rein Bijkerk, Jaap Pilon, Nadia Aliyat en de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV)  het eerste ‘oral history’ project binnen Veenendaal uit.  Op geschiedkundig verantwoorde wijze zijn  ooggetuigen van een bepaalde  gebeurtenis of tijd geïnterviewd. Zo is een blijvende historische bron gecreëerd.

In 2020 is het 60 jaar geleden dat Stichts en Gelders Veenendaal zijn
samengevoegd. Om dit te herdenken zijn er activiteiten onder de naam 'Veenendaal Verenigd/t'. Het oral history project is een van deze activiteiten. Inwoners van Stichts en Gelders Veenendaal uit de tijd van 1960 tot 1990 zijn geïnterviewd. Er is aandacht voor de ‘gastarbeiders’ uit die tijd en het unieke, maar verdwijnende ‘Veens dialect’.  Met deze interviews is niet alleen een levendig beeld vastgelegd over het leven van vroeger, maar ook over de invloed van de fabrieken, tradities en cultuur. In 2021 worden deze interviews opgenomen in de vaste presentatie van het museum.

Door de tentoonstelling waaraan Veenendalers hebben bijdragen, een app met een historische wandeling door Veenendaal en met diverse activiteiten waar bewoners bij betrokken zijn, is de verbinding tussen het museum en de inwoners van Veenendaal versterkt.

Sharing is caring!